Szomatika - Izomkontroll

A szomatika egy lassú, tudatos torna. Aktív részvételt kíván a páciens részéről.

Az ember, aki megtanult fölemelkedve járni, később vajon mitől veszíti el ezt a képességét, miért jár sokszor végül úgy, hogy további támaszra szorulva botra jut?

Az emberi lény az, aki négykézláb mászik csecsemőkorában, két lábon jár felnőttként, és megöregedve „három lábon", botjára dőlve botorkál.

A közkeletű feltételezés egyértelműen az, hogy a megöregedés egyben a megrokkanást is jelenti. A XXI. század elején még mindig kísért a mitikus hit, hogy az öregedés leépülést, degenerálódást is jelent egyben. Századunk tudománya lépésről lépésre puhatolózva halad előre az emberi test hanyatlásának jobb megértése irányába is.

Hans Selye (Selye János) fölismerte, hogy az élettani betegségek olyan lélektani okok miatt is létrejöhetnek, mint amilyen a stressz. A stressz álmatlanságot, rossz közérzetet, nyugtalanságot, merev izmokat és testtartást okoz. Az állandó görcsös, helytelen tartás izomrövidüléshez vezethet. Az agy képtelen lesz felismerni és helyreállítani a testet. Ezáltal az izom folyamatosan terhelt, működésre van késztetve, mintha egész nap keményen edzenénk. Ez okozza fájdalmainkat!

 

Íme egy „szomatikus" állítás:

Életünk minden tapasztalata egyben testi tapasztalat is!

 

Moshe Feldenkrais és az ő testi újratanító módszere helyezte előtérbe ezt a szemléletet. Erről szól a szomatika, más néven izomkontroll. A mindennapi tornának épp oly természetesnek kellene lennie, mint az étkezésnek.

 

Szomatika(Izomkontroll) tornát ajánlom mindenkinek, aki hajlandóságot érez arra, hogy tegyen az egészségéért. Ha állandó fájdalmak, stressz, nyugtalanság kísérik életed, egy családtagodnak, barátodnak vagy ismerősödnek hívd fel figyelmét erre a lehetőségre!!!

 

Bejelentkezés:

Szijjártó Anikó
20/506-1070

Nyíregyháza, Vörösmarty tér 3, 4400 Hungary